Mikrofluidika

Mikrofluidika

Picture1

Kratek opis

  • mikrofluidika je manipulacija majhnih (mikro) volumnov kapljevin,
  • omogoča mikro pogon, mikro-vodenje toplotnih tokov, ‘’ lab-on-chip’’.

Naše delo obsega

  • implementacijo fluidnih toplotnih stikal v kalorično hlajenje.

Mikrofluidika je področje, ki se ukvarja z dinamiko tekočin, ki so geometrijsko omejena na pod-milimetersko območje. V splošnem je mikrofluidika razdeljena na dva področja in sicer t.i. pasivno in aktivno mikrofluidiko. Pri pasivnih mikrofluidnih sistemih se tok tekočine ponavadi izvaja s pomočjo kapilarnega efekta, medtem ko se pri aktivnih mikrofluidnih sistemih za transport tekočine uporablja mikročrpalke, ali mikroventile. Z uporabo mikrofluidnih sistemov lahko dosežemo izredno natančno krmiljenje in manipulacijo (transport, mešanje, ločevanje, itd.) majhnih volumnov tekočin. Nekatera pomembnejša področja uporabe so npr. pri ‘’inkjet’’ tiskalnih glavah, mikro-pogonskih sistemih, mikro-toplotnih tehnologijah, raziskavah DNA.

Čeprav večina mikrofluidnih sistemov temelji na kontinuiranem toku kapljevin, pa se je v zadnjih letih pojavil izreden interes v napravice, ki temeljijo na manipulaciji diskretnih kapljic s pomočjo efektov površinske napetosti. Ena izmed takšnih tehnologij je t.i. elektroomočenje na dielektriku (EWOD), ki temelji na spreminjanju omočenosti kapljic na dielektrični površini s spreminjanjem električnega potenciala.

V našem laboratoriju raziskujemo potencialnost uporabe EWOD kot t.i. toplotnega stikala, specifično za potrebe v kaloričnih tehnologijah, ali pa za uporabo pri odvajanju toplote v elektronskih napravah.

droplet

Strokovnjaki na področju

prof. dr. Andrej Kitanovski
prof. dr. Andrej Kitanovski
dr. Urban Tomc
dr. Urban Tomc
Katja Klinar
Katja Klinar

Nedavne objave

Nedavne novice

Imate vprašanje?

Če imate kakršno koli vprašanje, nas lahko kontaktirate preko telefona, e-maila ali pa osebno na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

01-4771-418
lahde@fs.uni-lj.si

Aškerčeva ul. 6
1000 Ljubljana
Slovenija