Iščemo doktorskega/ko kandidata/ko ali raziskovalca/ko za delo na mednarodnem projektu Cool BatMan

Objavil lahde dne

 

Doktorski/a kandidat/ka ali raziskovalec/ka za delo na mednarodnem projektu Cool BatMan: Battery Thermal Management System Based on High Power Density Digital Microfluidic Magnetocaloric Cooling

Iščemo doktorskega/ko kandidata/ko ali raziskovalca/ko za delo na mednarodnem raziskovalnem projektu, za katerega smo pridobili sredstva v sklopu sheme M-era.net. Gre za evropski konzorcij štirih inštitucij (Fakulteta za strojništvo (FS-UL), Inštitut Jožef Stefan (IJS), Leibniz Institute for Solid State and Materials Research Dresden in University of Barcelona). Kandidat/ka bi bil/a zaposlen/a na obeh slovenskih inštitucijah FS in IJS (50/50), bil/a pa bi tudi močno vpet/a v sodelovanje z ostalima tujima partnerskima inštitucijama.

Trajanje projekta: 1.6.2022 – 31.6.2025

MOTIVACIJA

Litij-ionske baterije se zaradi visoke gostote energije in dolge življenjske dobe pogosto uporabljajo za električna vozila. Ker sta zmogljivost in življenjska doba litij-ionskih baterij izredno občutljiva na temperaturo, je pomembno vzdrževati ustrezno temperaturno območje. Li-ionske baterije delujejo z najvišjo učinkovitostjo v omejenem temperaturnem območju. Zato je učinkovit sistem upravljanja toplote baterije (BTMS) eden najpomembnejših elementov baterijskega sistema. Večinoma BTMS v električnih vozilih temelji na tehnologiji hlajenja s parno kompresijo. Kljub nenehnim raziskavam in razvoju parna kompresija še vedno trpi zaradi okoljskih problemov hladiv in zmerne energetske učinkovitosti. Zaradi tega se znanost osredotoča v alternativne tehnologije hlajenja, ki izkazujejo potencial s stališča energijske učinkovitosti. Ena takšnih tehnologij je magnetokalorično hlajenje, ki izkazuje potencial, da bi v prihodnosti nadomestila parno kompresijsko tehnologijo hlajenja.

CILJI

Cilj projekta Cool BatMan je vzpostaviti fundamentalno razumevanje dinamičnega toplotnega obnašanja dveh fizikalnih pojavov sklopljenih v kompaktni magnetokalorični hladilni napravi. Magnetokalorični material (posledično magnetokalorični efekt) bo združen s pojavom t.i. elektroomočenja na dielektriku, s čimer bomo izdelali unikaten princip magnetokaloričnega hlajenja, ki bi lahko bil v prihodnosti uporaben kot BTSM v Li-ionskih baterijah.

Glavni cilj projekta je izdelava t.i. ”proof-of-concept” eksperimentalne hladilne naprave, s katero bi dokazali učinkovitost delovanja sklopljenega sistema magnetokaloričnih materialov ter pojava elektroomočenja.

METODE DELA

Raziskovalno delo obsega teoretični in eksperimentalni del.

ZAŽELENE KOMPETENCE

– magisterij iz primerne naravoslovne ali tehnične smeri,
– dobro znanje angleškega jezika,
– samostojnost, organiziranost, ambicioznost, zanesljivost
– znanje in izkušnje pri rokovanju z osnovno merilno opremo v elektrotehniki,
– znanje načrtovanja in izvedbe krmiljenja naprav ali sistemov,
– znanje načrtovanja in izvedbe mikro-elektronskih sistemov,
– poznavanje računalniških programov za modeliranje in numerično simuliranje (npr. Solidworks, AutoCAD, Simulink, ANSYS),
– spretnost pri programiranju in poznavanje vsaj enega sledečih jezikov: Matlab, Python, C++,
– poznavanje osnov prenosa toplote.

Rok za prijavo: 9.5.2022

Zainteresirane kandidate/ke vabimo, da kontaktirajo dr. Urbana Tomca (FS-UL) na urban.tomc@fs.uni-lj.si.

Kandidat/ka naj posreduje prošnjo in CV.

Kategorije: LAHDEŠTUDENTI