EASE dobil Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani

Objavil lahde dne

Tradicionalno tekmovanje Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani spodbuja inoviranje na Univerzi v Ljubljani in inovatorjem pomaga na poti do trga. Tekmovanje je bilo razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. Trije najbolj prodorni v vsaki kategoriji so prejeli priznanja in nagrade (1. mesto 3000 evrov, 2. mesto 2000 evrov, 3. mesto 1000 evrov). Rektorjeva nagrada je skupen projekt Univerze v Ljubljani (UL) in Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI).

V kategoriji raziskovalke/raziskovalci je rektor UL prof. dr. Gregor Majdič nagrado za 2. mesto podelil podjetniški skupini, ki so jo sestavljali dr. Luka Lorbek, Luka Porenta, Klemen Hvala in prof. dr. Andrej Kitanovski, za inovacijo EASE – napredni sistem za hlajenje elektronskih naprav.

EASE je napredni hladilni sistem z večjo sposobnostjo hlajenja v primerjavi z obstoječimi tehnologijami. Primarno je namenjen hlajenju elektronskih naprav, ki se trenutno hladijo z vodo. To so toplotno najzahtevnejše naprave, kot npr. vrhunski procesorji, grafične kartice in IGBT moduli. Izum temelji na inovativnem termodinamičnem ciklu, zaradi česar je zmožen odvesti približno 300 % več toplote kot primerljiv vodni hladilnik. Pri tem bi bil lahko bolj kompakten in naprave hladil na nižje temperature. Obenem je zasnovan na način, da lahko uporabniki prehod na to tehnologijo opravijo z menjavo samo dveh komponent obstoječega vodnega hladilnika, zato je uporaba možna tudi za nadgradnjo že obstoječih vodnih hladilnih sistemov. Poleg hlajenja elektronskih naprav bi se lahko uporabil tudi za hlajenje laserjev, baterij v e-mobilnosti ter drugih aplikacij, kjer se trenutno uporablja vodno hlajenje.

Rektor UL prof. dr. Gregor Majdič je ob koncu dejal: »Iskrene čestitke vsem prejemnikom nagrad. Upam in verjamem, da bodo vse predstavljene inovacije pomagale pri družbenem napredku in družbenih procesih.«