Magnetno hlajenje – magnetokalorika

Magnetokalorično hlajenje

Kratek opis

  • zmožnost hlajenja z uporabo kaloričnih materialov v porozni strukturi ter magnetnih materialov,
  • uporaba v hladilnih vitrinah, hladilnikih vina, toplotnih črpalkah.

Naše delo obsega

  • razvoj in optimizacijo magnetokaloričnih prototipov,
  • numerično in eksperimentalno optimizacijo ključnih elementov sistema (AMR, magneti, hidravlični system, prenosniki toplote).

V našem laboratoriju smo močno osredotočeni v razvoj novih, alternativnih tehnologij hlajenja, ki bazirajo na fiziki trdne snovi, predvsem s t.i. feroičnim hlajenjem. Tukaj so naše raziskave usmerjene v razvoj in optimizacijo magnetokaloričnih, elektrokaloričnih in elastokaloričnih hladilnih naprav. Na področju kaloričnih tehnologij predstavlja naš laboratorij enega vodilnih v svetu.

Eden trenutno poglavitnih projektov je razvoj magnetokaloričnega hladilnika vina, ki ga razvijamo v sodelovanju s podjetjem Gorenje. Prednost našega prototipa pred ostalim stanjem tehnike je v tem, da smo uspeli učinkovito aplicirati popolnoma statičen vir magnetnega polja, ki pa je poleg tega tudi izdelan brez uporabe redkih zemelj.  Učinkovito delovanje nam omogoča posebna krmilna elektronika, ki smo jo razvili v našem laboratoriju, s katero lahko regeneriramo določen del magnetne energije vložene za delovanje naprave. Rezultate delovanja takšne magnetne strukture z regeneracijo magnetne energije smo objavili v priznani znanstveni reviji Applied Energy.

Leta 2015 smo pri priznani mednarodni založbi Springer izdali knjigo z naslovom  Magnetocaloric Enegry Conversion: From Theory to Applications, ki je ena prvih in trenutno edinih na podorčju magnetokalorične pretvorbe energije.

Magnetno hlajenje – magnetokalorika

Strokovnjaki na področju

prof. dr. Andrej Kitanovski
prof. dr. Andrej Kitanovski
dr. Urban Tomc
dr. Urban Tomc
Katja Klinar
Katja Klinar

Nedavne objave

Nedavne novice

Imate vprašanje?

Če imate kakršno koli vprašanje, nas lahko kontaktirate preko telefona, e-maila ali pa osebno na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani.

01-4771-418
lahde@fs.uni-lj.si

Aškerčeva ul. 6
1000 Ljubljana
Slovenija