Kako nastane umetni sneg?

Objavil lahde dne

V zadnjem času zime niso dovolj bogate s snegom, da bi omogočale normalno smuko. Na smučiščih zato s snežnimi topovi izdelujejo umetni sneg. Izdelava umetnega snega pa predstavlja velik finančni zalogaj, saj en snežni top stane okrog 40 000 EUR, en kubični meter umetnega snega pa približno 5 EUR (vir Siol).

Naravni sneg nastane pri zamrzovanju vodne pare, umetni pa pri zamrzovanju tekoče vode. Naravni ima v svoji sestavi veliko več zraka. Ker so osnovni delci snega med seboj različni, se tudi njune lastnosti razlikujejo, zaradi česar je tudi smuka drugačna.

Za izdelavo kvalitetnega umetnega snega je potrebna
– nizka temperatura vode (<4 °C),
– nizka temperatura zraka (<-3 °C)
– nizka relativna vlažnost zraka.

Kaj pa se dogaja v snežnem topu?

Snežni top (kakršen je prikazan na sliki) je sestavljen iz različnih vrst šob, kompresorja, ki stiska zrak in dovoda tekoče vode. Nekateri modeli so opremljeni tudi z vremensko postajo, ki samodejno spreminja glavne parametre in prilagaja izdelavo snega vremenskim pogojem.

Skozi del šob v notranjosti topa pršijo majhne kapljice vode, skozi drug del šob pa piha stisnjen zrak. Stisnjenemu zraku po izpihu iz šobe pade tlak, zato se ohladi. Ko se hladen zrak sreča s kapljicami vode v topu, se kapljice ohladijo in zamrznejo, tvorijo se majhna ledena zrna. Na zunanjem obodu topa je nameščena še ena vrsta šob, ki prši zelo majhne kapljice vode. Te kapljice se srečajo z ledenimi zrni, ki so nastali v notranjosti topa in tvorijo umetne snežinke. Ker nastajanje takih snežink traja kar nekaj časa, so topovi usmerjeni visoko v zrak.

Umetni sneg je bolj kompakten in stisnjen kot naravni, zato je bolj odporen na višje temperature.

In kaj je tehnični sneg? Smučarski delavci se izrazu “umetni” sneg izogibajo, saj med izdelavo ne dodajajo nobenih umetnih snovi.

Kategorije: #5minZnanost